Mariakapel aan de Wiekerstraat

Mariakapel Wiekerstraat
Mariakapel Wiekerstraat

Het dorp Rossum kent diverse buurtschappen. Eind jaren ’30 van de vorige eeuw zijn daar de meeste landkruisen en ook deze kapel opgericht.

De Linderhoek wilde een kruis plaatsen bij het erve Lashof aan de Wiekerstraat in Rossum. De Wiekerhoek had dat liever gezien bij het erve Ensman op de huidige splitsing Wiekerstraat Ensmanweg.

Ondertussen wilden de dames Ten Wildiek ook een Mariakapelletje stichten bij hun huis erve Rikhof in die omgeving,

Zij hebben toen voorgesteld dat deze kapel voor de gehele Wiekerhoek zou zijn.

Onder leiding van schoolmeester E. Weustink werd een vergadering gehouden waar hij dit voorstel naar voren bracht. Hij zei daarbij: “Er wordt een collecte gehouden voor het kapelletje en of u een dubbeltje of een kwartje geeft doet er niet toe, het moet van ons allemaal zijn”.

De Mariakapel kwam er en stond lang geflankeerd door enkele bomen in landelijk gebied, net buiten Rossum. De kapel is gebouwd van steen en heeft een pannendak, dat gesierd wordt met een kruis.

Maar tijden veranderen. Er kwam een rondweg om het verkeer tussen Ootmarsum en Oldenzaal, dat zijn weg door het dorp zocht, buiten het dorp om te leiden. De oversteek van de Wiekerstraat zorgde echter voor enkele ongelukken. Na de nodige maatregelen, die niet het gewenste resultaat opleverden, werd tot de aanleg van een rotonde besloten, die de huidige situatie bepaalt.

Maar op afstand is het rode pannendak van de kapel reeds te zien: een rustplaats dat een groot contrast vormt met het jachtige verkeer.

Het onderhoud wordt verzorgt door de buurt.

Bron: Mariakapellen en Landkruizen in Twente