Landkruis aan de Wiekerstraat

Landkruis aan de Wiekerstraat
Landkruis aan de Wiekerstraat

Op 17 mei 1938 stond in het Twents Zondagsblad het volgende bericht:

Landkruizen en kapel. Naar wij vernemen worden voorbereidingen getroffen tot het plaatsen van een landkruis op het erve Lashof in Volthe en aan den straatweg van Rossum naar Oldenzaal bij café Stegge, tevens bij het erve Vrielink, terwijl men bezig is met het bouwen van een Mariakapel bij het erve Ten Wildiek.

Het waren drukke tijden voor de Plechelmusparochie in Rossum (maakt nu in 2021 deel uit van de Plechelmusparochie Oldenzaal), want ook de scholen te Rossum en Lemselo werden in de zomer van 1938 ingewijd.

Daar in de Linderhoek, een mooie omgeving met eeuwenoude erven als Scholten Linde, Lashof en Mölman, was men bezig met het oprichten van een landkruis, dat in mei van dat jaar 1938 ook werd gerealiseerd. Het werd een eikenhouten kruis met een corpus van terracotta, dat kwam te staan aan de Wiekerstraat.

Op een zondag in die maand mei werd het kruis plechtig ingewijd.

Al vele jaren torst de kruisbalk de afbeelding van de lijdende Christus, die enigszins afwijkt van de meest gangbare. De meeste voorbijgangers vinden het een landkruis in een mooie omgeving maar ook hier zijn uitzonderingen. Doordat dit landkruis vrij eenzaam langs de weg van Rossum via Singraven naar Denekamp staat, is het meermalen doelwit van vandalisme geweest.

De eigenaar van de grond, waarop het kruis staat, vertelde dat de opgeroepen politie amper te bewegen was te komen kijken.

Ondanks alles staat het kruis er als deel van deze buurtschap. Het onderhoud wordt verricht door de buurt.

Bron: Mariakapellen en Landkruisen in Twente.