Kapel (Calvarieberg) op de begraafplaats

Kapel op de begraafplaats
Kapel op de begraafplaats

In 1909 is in Rossum een nieuw kerkhof aangelegd. Ook is er een Calvarieberg gebouwd op het kerkhof.

Het is een initiatief van de toenmalige pastoor A.C. Dames.

De Calvarieberg moet nog worden ingewijd. Aangezien in dat jaar de Aartsbisschop naar Rossum komt, is dat een mooie gelegenheid om hem te vragen of hij de Calvarieberg wil inwijden. En dat wil Monseigneur wel. Maar er is een vervelende bijkomstigheid, hij heeft het boek met de gebeden en rituelen niet meegenomen om dat te kunnen doen.

Maar dat is geen probleem van pastoor Dames, hij haalt de 3 delen van het Pontificate Romanum uit zijn boekenkast waarin de benodigde gebeden staan.

Vrijdag 7 juli 1911 wordt een onvergetelijke dag voor de 152 vormelingen en de vele parochianen die de H. Mis bijwonen, opgedragen door de Aartsbisschop met assistentie van 3 pastoors en 3 kapelaans uit de omgeving.

Na de H. Mis nodigt Monseigneur van de Wetering alle gelovigen uit om aanwezig te zijn bij de inzegening van de Calvarieberg. Het is een erg warme dag als de processie naar het kerkhof trekt. Het kruis voorop en alle priesters in supperplui daarachter en Monseigneur in vol ornaat. Nooit heeft een Aartsbisschop in de Provincie Overijssel zo’n grote afstand in vol ornaat afgelegd.

Pastoor Dames is heel blij want, volgens hem, is er in het Aartsbisdom Utrecht nergens een Calvarieberg. Aan de muur van de Calvarieberg zit nog de plaquette met de gegevens van de inzegening.

Bron: boekje van pastoor A.C. Dames