Rossumse verenigingen blij met parochiehuis

Opening op zondag 14 april 1985

ParochiehuisROSSUM – Zondag 14 april is het eindelijk zover. Rossum komt dan officieel in het bezit van een eigen parochiehuis. Want zo gaat de nieuwe gemeenschapsruimte heten. Na jaren van overleg en plannen maken, kon vorig jaar november worden begonnen met de verbouwing van de voormalige pastorie.

Binnen enkele maanden werd dit oude gebouw, mede dank zij de hulp van een groot aantal vrijwilligers, omgetoverd tot een moderne ontmoetingsruimte. Kleine slaapkamertjes zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een grote zaal, die straks voor velerlei doeleinden geschikt zal zijn.

“Vooral de EHBO zal deze zaal gebruiken”, vertelt de heer B. Deterink, secretaris van de stichting maatschappelijk welzijn, die het parochiehuis beheert. Ook zullen er grote vergaderingen worden gehouden. Ik denk bijvoorbeeld de aan groep 70 en aan de aktie kerkbijdrage. Je bent dan al gauw met een man of veertig”. Deterink vertelt verder, dat men met opzet heeft gekozen voor eenvoudig meubilair voor de genoemde ruimte”. De stoelen moeten goed stapelbaar zijn en de tafels moeten gemakkelijk aan elkaar zijn te schuiven”, aldus Deterink.

Niet alleen is er vanaf november veel breekwerk verricht, ook is alles opnieuw in de verf gezet, de centrale verwarming is geheel vernieuwd, er is een noodverlichting aangelegd en er is op de bovenverdieping, in verband met de brandveiligheid en geluidsisolatie, een betonvloer gelegd.

Aan de buitenkant van het parochiehuis is niets veranderd. Na 14 april gaan veel verenigingen en instanties van het parochiehuis gebruik maken. De peuterspeelzaal draait al geruime tijd in de nieuwe ruimte, terwijl het Wit Gele Kruis over twee weken met de inrichting van het door hen gehuurde deel zal beginnen.

Waarschijnlijk zal ook de politie een kamer in het gebouw krijgen toegewezen. Voor de St. Henricus fanfare is de zolderverdieping gereserveerd. Deterink constateert vervolgens dat veel clubs op dit moment nog gebruik maken van het schoolgebouw. Dit kost de school nogal wat geld.

Een parochiehuis was dan ook zeer noodzakelijk. Deterink rekent vast op een goede bezetting. De zondag na Pasen zal, zoals gezegd, het parochiehuis officieel worden geopend. “De aangewezen persoon hiervoor is onze pastoor. Hij heeft per slot van rekening jarenlang de oude pastorie bewoond”. Na de opening worden alle inwoners van Rossum in de gelegenbeid gesteld het nieuwe parochiehuis te bezichtigen.

Bron: TC-Tubantia april 1985.